İslam Ahlakı ve Onun İmanla Olan İlişkisi

Gelecek Önünüzde Keşfedilmeye Hazır
İslam Ahlakı ve Onun İmanla Olan İlişkisi

Aziz Müslümanlar!
İslam ahlakı ve onun imanla olan ilişkisi hususu var. Biliyorsunuz ki Müslümanlar, İslam dininin üç temel esası vardır. Bunlar inanç, ibadet ve ahlaktan ibarettir. Allah’a iman ve bunun etrafında oluşturulan inanç sistemi dinin temelini meydana getirir. Dinin ikinci unsuru ibadetler Allah’a iman ve itaatin göstergeleri sayılır.

Müslümanlar!
Dinin üçüncü unsuru da ahlaktır. Dinin ilk iki unsuru olan inanç ve ibadetler kişinin doğrudan Allah ile manevi bağını sağlar. İnanç ve ibadet yoluyla tesis edilmiş olan insan Allah ilişkisinin dünyevi planda her türlü tutum ve davranışa yansıması olarak değerlendirilebilir. İnsanların birbirlerine münasebetlerinde başkalarına iyi davranması, iyi geçinmesi, kötülük etmemesi, Allah’ın emrettiği ahlaki davranışlardır.

Mü’minler!
Ahlak, inanç ve ibadetin ferdin ve toplumun hayatına yansıyan ve insanî ilişkilere olumlu katkısı olan her türlü güzel ve iyi davranışlardır. Kur’an ve Sünnete göre İslam ahlak anlayışı iyi fiilleri yapmayı, kötü fiilleri terk etmeyi emreder. Böylece Allah insanların Allah’a ve insanların birbirlerine karşı yerlerine getirmeleri lazım gelen vazifeleri belirtir. Peygamberimiz (s.a.s.) efendimiz: “Ben ahlak güzelliklerini tamamlamak için gönderildim.” Buyurmuştur. Bu hadis-i şerife göre ahlakın gayesi insanlara ahlak …………. Öğretmek, iyi huylar kazandırmaktır. Maide suresinin 2. Ayetinde: “İyilik ve takva yani Allah’a karşı gelmekten sakınma üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın.” Diye buyrulmaktadır. Bu ilahi buyruk yüce Allah’ın ahlak konusunda insanlığa sunduğu evrensel bir mesajdır.

Abdullah DEMİRCİOĞLU 30/03/2012  

MAKALE