Çalışıp Kazanmalıyız Fakat Haram Lokmadan Kaçınmalıyız

Gelecek Önünüzde Keşfedilmeye Hazır
Çok aziz ve pek kıymetli Müslümanlar! Bugün ki hutbemin konusu çalışıp kazanmak fakat haram lokmadan kaçınmak hakkında olacaktır. Kısaca bu hususlara temas etmek istiyorum.

Aziz Mü’minler!
İslâm dini hayatı bütün yönleriyle bir bütün halinde ele alıp her alanda insana kılavuzluk etmeyi ve mutluluk kazandırmayı hedeflediğinden kişilerin ibadet hayatı kadar yeme, içme, giyinme, eğlence, aile içi ilişkiler, sosyal ve beşerî ilişkiler gibi hayatın değişik alanlarında da düzenleyici emir ve yasaklar getirmiştir. Müslümanın kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için Allah’ın meşru kıldığı yollardan mal kazanmaya çalışması, haramlardan kaçınması gerekir. Dinimizin haram kıldığı kazanç yolları dünyada zulüm, sömürü ve anarşiye, ahirette de azaba götürür, Mü’minler!

Aziz Mü’minler!
Bu hususta Cenâb-ı Allah (c.c.) Hz.leri dikkatimizi çekiyor ve bizleri uyarıyor. Kur’an’ı Azimüşşanda, o Yaradan Vâcibul vucüt olan Rabbi zülcelal vel kemal Hz.leri şöyle buyuruyor: “Ey inananlar! Mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle yiyin. Haram ile nefsinizi mahvetmeyin. Allah şüphesiz size merhamet eder. Bunu kim aşırı giderek haksızlıkla yaparsa onu ateşe sokacağız. Bu ise Allah’a kolaydır.” Nisa suresinin 29 ve 30 ayetlerinde. İsteyen oraya bakabilir.

Mü’min kardeşlerim!
Demek oluyor ki helalinden kazanıp yemeye İslam dini müsaade ediyor. Zulümle ve gayri meşru yollarla kazanmayı şiddetli bir şekilde yasaklıyor. Ve böyle kazançların haram olduğunu, ahirette de azaba düşmeye sebep ve vesile olacağını beyan ediyor.

Mü’minler!
Hz. peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz de: “Kim bir karış toprak gaspederse yani haksız olarak bir karış toprak elde etmiş olursa, Allah kıyamet gününde onu yedi kat yerden kafasına geçirir.” Hadisi Müslim rivayet etmiştir.

Mü’minler!
Sevgili peygamberimiz bu hususta uyarıcı sözlerden birisinde yine şöyle buyuruyor. “Hiç biriniz kardeşinin her hangi bir malını ciddi olarak veya şaka yoluyla almasın. Biriniz arkadaşının bir değneğini bile almış olsa onu iade etsin.” Diye buyruluyor.

Mü’minler!
Bu hadis-i şerifleri Ebu Davud hadis kitabında rivayet etmiştir.

Mü’min kardeşlerim!
Haram yollardan kazanılan malların biliniyorsa sahiplerine, sahipleri vefat etmiş iseler varislerine verilmesi, sahipleri bilinmiyor ise hak sahipleri adına fakirlere sadaka olarak dağıtılması daha sonra da Allah’tan mağfiret dilenmesi gerekmektedir. Bol bol tövbe ve istiğfar edilmesi icap eder. O’nun bağışlamasına bundan sonra sığınmalıdır.
Abdullah DEMİRCİOĞLU 01/01/2007
 

MAKALE