Hadis Ezberlemenin Fazileti

Gelecek Önünüzde Keşfedilmeye Hazır
Cenâb-ı Allah bu derslerimizi hayırlara, bizim kurtuluşumuza ve Rasûlullâh'ın (s.a) şefaatine vesile kılsın. Hadis okumak, öğrenmek önemlidir. Hadis tâlimdir, terbiyedir, ilimdir. Bu dersimizde bizleri 40 hadis ezberlemeye teşvik edecek hadislerden bir tanesini işleyeceğiz. Elbetteki hadis ezberleme konusunda her ne kadar teşvik var ise de hadis ezberlemede bir zorunluluk yoktur. Konu hadis ezberi olunca bu konuda bizleri teşvik edecek hadisleri okumakta fayda vardır. Bu hadislerden bir tanesi şudur:

Rasûlullâh (s.a) buyurdu ki: "Kim ümmetim için kırk hadis ezberleyip bunları rivayet ederse, Allah Teâlâ onu âlimler ve fakîhler zümresinde haşreder. Ben de kıyamet gününde ona şahid ve şefaatçi olurum. Ona denilir ki: Cennetin istediğin kapısından gir!".
 
40 hadisi okuyup ezberlemek, kişi için çok kazançlıdır. Türkçe olarak da ezberlenebilir. Ancak en güzeli Arapça olarak ezberlemektir. Ben de sizler için kısa ve özlü hadisleri seçiyorum ki sizler de kolayca ezberleyebilinR Böylece hadiste geçen müjdeye yani Peygamberimizin şefaatine bir adım daha yaklaşmış oluruz. Bu hadiste -farklı sahabîlerden rivayet olunduğu için yukarıdaki hadisin devamı olarak- Abdullah b. Ömer'den gelen rivayette şu ibare yer almaktadır:
“Alimler zümresinde yazılır ve şehitler zümresiyle birlikte haşrolunur."

Abdullah b. Ömer, Hz. Ömer'in (r.a) oğullarından bir tanesidir. Bu hadisi bu şekilde birçok sahâbe duymuş olmasına rağmen bir kısmı bu bölümü rivayet ederken hatırlamamış olabilir. Ve yahut da Peygamberimiz (s.a) hadisin bir kısmını bir mecliste söylerken bu son kısmını ise daha sonra bir başka mecliste söylemiş olabilir.
Hadisin bu bölümünde yer alan kelimelere tek tek bakacak olursak; “kütibe" kelimesi Arapçada "yazılır” anlamına gelirken "fi" ise harfi cer olup "de da" manasını katmaktadır. "zümre" kelimesi de aynı Türkçede kullanıldığı gibi “zümre, topluluk” anlamındadır. “ulema” ise âlim kelimesinin çoğuludur ve Türkçeye Arapçadan geçmiştir. “huşira”, haşredilmek yani kıyamet gününde insanların bir arada toplanmasıdır. Son olarak da "Şühedâ” ise şehitler anlamına gelir. "
 
Abdullah Demircioğlu Hocaefendi/Hadislerle İnsanlığa Sesleniş - 1 Kitabından

MAKALE