Tefekkür ve Tedebbür: Derin Düşünmenin Fazileti

Gelecek Önünüzde Keşfedilmeye Hazır
Tefekkür ve Tedebbür: Derin Düşünmenin Fazileti

Abdullah Demircioğlu, Kur'an-ı Kerim'in okunması, okutulması ve dinlenmesi gerektiğini vurguluyor. Kur'an ve hadislerin, İslam'ın ana kaynakları olduğu üzerinde duruyor. Kehf Suresi'nin son ayetlerinden bahsediyor ve surenin anlamı üzerine açıklamalar yapıyor. Kehf Suresi'nin mağara arkadaşlarını anlattığı ve Hz. Musa'nın Hızır ile olan yolculuğundan bahsediyor. Allah'ın kelimatı hakkında detaylı bilgiler verir ve denizler mürekkep, ağaçlar kalem olsa bile Allah'ın kelimatını yazmanın mümkün olmadığı vurgular. Kur'an okurken tefekkür (düşünme) ve tedebbür (derin düşünme) üzerinde durur. Bir saatlik tefekkürün, 70 yıllık nafile ibadetten daha hayırlı olduğu hadis-i şerifi hatırlatılır.

Vesile kavramı açıklanır ve doğru yollar aramanın önemi belirtilir. İnsanın Allah'a giden yolda sebepler araması gerektiği ifade edilir. Demircioğlu, tesbihat ve rabıta konularında bilgiler verir. Sadıklarla beraber olmanın önemi ve manevi rabıta kavramı üzerinde durur. Allah'ın veli kullarının önemi ve onların manevi rehberliği hakkında konuşur. Kabir azabı ve ahiret hayatı üzerine detaylı açıklamalar yapılır. Peygamberimizin kabir azabından korunmak için verdiği öğütler hatırlatılır. Sadaka-i cariye (devamlı hayır) kavramı açıklanır ve bunun önemi vurgulanır. Kur'an ve sünnete sarılmanın önemi üzerinde durulur. Peygamberimizin hadisleri ve Kur'an'daki emirlerin hayatımıza nasıl uygulanacağı anlatılır. Müslümanların, Kur'an ve sünneti rehber edinerek yaşamaları gerektiği belirtilir. Kur'an-ı Kerim'in düşmanlarına karşı nasıl bir koruyucu olduğundan bahseder. Allah'ın nurunu söndürmek isteyenlerin başarısız olacağı ve Kur'an'ın gücünün asla azalmayacağı belirtilir.

Demircioğlu, Kehf Suresi'nin son ayetlerinin önemi ve Deccal fitnesine karşı korunmak için bu ayetlerin ezberlenmesi gerektiğini belirtir. Peygamberimizin Deccal fitnesinden sakındıran hadisleri anlatır. İman edenlerin güzel işler yapması gerektiği ve bu amellerin Allah katında değerli olduğunu anlatır. Peygamberimizin Mirac gecesi deneyimleri ve ümmetine gösterilen cennet ve cehennem manzaraları anlatır. Cehennem ehli arasında zenginler ve kadınların durumu hakkında hadisler hatırlatır. Cami ve mescitlerin temiz tutulmasının önemi, küçük bir çöpü bile mescitten çıkaranların sevap kazanacağını belirtir Bu tür küçük amellerin Allah katında değerli olduğunu vurgular. 

KONFERANS